5. 5. 2024   |   svátek má Klaudie, Květnové...
 

Ptáčci v rozletu

Název Množství a jednotka
hovězí plec 800 g
velká cibule 1 ks
špek 100 g
libové párky 3 ks
nakládané okurky 4 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)


Ptáčci v rozletu, rozlítaní nebo taky rozstřílení ptáčci - je upravená a samozřejmě jednodušší varianta španělských ptáčků, a musím se přiznat, že mi dokonce i více chutná. Špek, párek, okurky i vajíčka jen tak volně pohozené k masu dají omáčce nezaměnitelnou bohatou chuť a navíc jsou lehčí na přípravu :-). Co dodat - určitě je vyzkoušejte!



Postup
Hovězí plecko nakrájíme na tenké plátky, na několika místech nařízneme a naklepeme. Po obou stranách maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí (hořčicí nemusíme šetřit).
Maso zprudka opečeme na pánvi v rozpáleném oleji dohněda.
Ve velkém kastrolu zpěníme na trošce sádla nakrájenou cibuli, přidáme maso z pánve, podlijeme 1/2 - 3/4 l vývaru nebo vody, vlijeme i šťávu z opečeného masa, zakryjeme poklicí a pomalu na mírném ohni dusíme téměř doměkka. Podle potřeby doléváme vývar nebo vroucí vodu. Doba dušení závisí na tuhosti masa - obvykle dvě až tři hodiny.
V mezičase, než maso změkne, si uvaříme natvrdo 2 vejce a oloupeme.
Když je maso téměř měkké, přidáme na kostičky nakrájený špek, párky a kyselé okurky a společně dodusíme doměkka. Jakmile bude maso úplně měkké, dokončíme omáčku - 2 lžíce kukuřičné mouky rozkvedláme v 1/2 hrnku studené vody, vlijeme k masu a povaříme ještě dalších pět minut. Omáčku dochutíme lžičkou plnotučné hořčice, nakonec přidáme natvrdo uvařená vajíčka nakrájená na kousky a už jen prohřejeme.
Podáváme s rýží.


Další fotografie
 


RECEPTY

Thajské vepřové soté (Phad Gra Pao Mu)

Postup: Česnek oloupeme a společně s chilli papričkami rozmixujeme na pastu. Pokud máme... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety carbonara - Spaghetti carbonara

Postup: Příprava je jednoduchá a ingrediencí k tomuto druhu špaget postačí málo, neboť... zobrazit recept

RECEPTY

Míchaný salát s rajčátky

Postup: Polníček, rukolu, ledový salát nebo jakýkoliv zelený listový salát umyjeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z červené řepy

Postup: Červenou řepu omyjeme a uvaříme vcelku doměkka. Vychladlou oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Sádlové koláčky (Mouřeníny)

Postup: Z hladké mouky, moučkového cukru, sádla a 3 vrchovatých lžic kakaa vypracujeme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

U Pečeného Kolena

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proto věříme, že si naši restauraci...